ULUSLARARASI REKABET PROJESİ'NE YAŞAR'DAN DESTEK

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, yerli otomobil üretimine İzmir olarak talip olduklarını söyledi. Otomotiv yan sanayinde güçlü bir merkez olması, nitelikli iş gücü ve lojistik avantajları ile İzmir’in otomobil ana sanayinin önemli bir oyuncusu olabileceğini anımsatan İduğ, konuyu her türlü platformda gündeme taşıyacaklarını söyledi.Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman ile BASİFED üyesi derneklerin başkan ve yöneticilerinin katılımı ile düzenlenen toplantıda Hükümete, yerli otomobilin İzmir’de üretilmesi için çağrıda bulunuldu.

Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED)’nunda düzenlenen toplantıya Yaşar Üniversitesi adına öğretim üyesi Doç. Dr. M. Ufuk Tutan ile BTTO Proje Destek Koordinatörü Dr. Serkan Bürken de katıldı.

İzmir’in Avrupa’ya en yakın il olma özelliği ve gelişmiş yan sanayi ile yatırım için en ideal yer olduğuna dikkat çeken İduğ, “Yerli otomobil üretilecekse İzmir her açıdan uygun bir bölgedir. Üretilecek olan otomobilin hafif, otomatik e elektrikli olması rekabet edilebilirlik açısından çok önemlidir. Otomobilin yılda en az 600 bin adet satılıyor olması fabrikanın ekonomik dönüşü açısından şarttır. Aksi takdirde hiç kimse böyle bir yatırıma girmez” diye konuştu.

YAŞAR’dan UR-GE Projesi’ne Destek

Toplantıda EGOD ve Yaşar Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilecek olan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi projesi (UR-GE) ve Kümelenme Destek Programlarına başvuru yapılması ile ilgili de bilgi veren İduğ, bu sayede üyelerinin kümelenme yaklaşımıyla ihracat kabiliyetlerini arttıracak ve Ar-Ge çalışmalarını destekleyeceklerini söyledi. Projelerin T.C. Ekonomi Bakanlığı ve T.C. Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı’nca desteklendiğinin altını çizen İduğ, şu bilgileri verdi: “Projelerin koordinatörlüğünü Yaşar Üniversitesi adına öğretim üyesi Doç. Dr. M. Ufuk Tutan ile BTTO Proje Destek Koordinatörü Dr. Serkan Bürken yapıyor. EGOD üyelerinin ihracat ve Ar-Ge çalışmalarını geliştirmeye yönelik 8 seneye yayılan yol haritası çizildi. Projelerin tamamlanmasıyla Ege Bölgesi’ndeki otomotiv sanayinin yoğun Ar-Ge çalışmaları ve devamlılık arz eden ihracat kabiliyetiyle ilgili sektörde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasını hedefliyoruz. Projemizle ilgili kısa süre içinde Yaşar Üniversitesi ile protokol imzalayarak, başvurularımızı yapacağız.”

Ur-ge projesi hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Proje Destek Koordinatörü Dr. Serkan Bürken ise İzmir’de otomotiv sektöründe Ekonomi Bakanlığı desteği ile hayata geçen ilk proje olacağını söyledi. Bürken, proje içinde yer alan firmaların rekabet güçlerinin gelişerek, yeni pazarlara ihracat yapar hale geleceklerini sözlerine ekledi.